Подаването на документи продължава

Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с нови по- екологични са подписани до момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети район "Витоша“ и подписа стотния  договор за района със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. "Княжево“ . Те споделиха с кмета Фандъкова , че живеят в къща и към момента се отопляват на дърва. Научили са за възможността да  сменят  печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столичната община. На  решението им е повлиял и синът им, който завършва специалност "Екология и опазване на околната среда “ в Лесотехническия университет.

Важно е повече хора да се възползват от средствата, които успяхме да защитим и да сменят старите си отоплителни уреди, каза кметът Фандъкова и посочи, че програмата продължава и столичани могат да се включат във втория етап. Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух, посочи още столичният кмет.  

Одобрените до момента домакинства са 5506,  а подписването на договорите започна на  24 март. Най-много кандидати има от районите "Кремиковци“, "Панчарево“ и "Нови Искър“, каза  зам. - кметът Десислава Билева.   С цел избягване на струпването на хора и спазване на епидемичните мерки, договорите се подписват поетапно по предварително изготвен график на ул. "Кракра“ и в районните администрации.  Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с  климатици и радиатори. Заявени са 5 047 броя климатици,  3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплитени уреди и над 6 512  радиатори.

Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта до момента са кандидатствали 422 домакинства. .

Подмяната на отоплителните уреди се извършва по  Проект № BG16M10P002-5.003.0001-С01  "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“.  Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020г.“ , съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.

 

споделисподели

Актуално

Продължава засаждането на нови дървета
Столична община извършва миене на пространствата около православните храмове
Съставен е акт за нерегламентирано горене на отпадъци в район “Възраждане”
Започна пролетно почистване на София
вижте всички новини