"От днес започва работа първата частна компания, която предоставя електрически тротинетки или скутери за споделено ползване. Още две компании са заявили интерес. София като град е от първите, които преди масовото навлизане на тези алтернативни превозни средства, осигурихме места за тяхното паркиране. Към момента са маркирани 58 паркоместа" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков присъства на пускането на първите тротинетки в града.

Кметът Фандъкова посочи, че Столичната община с цел осигуряване на безопасност е поставила условия за скоростта – да намалява на 5 км в час в парковете, да се спира движението в пешеходните зони като бул. “Витоша“. Другото важно изискване е да има ред в паркирането.

Важна тема е безопасността по време на движение. Столичната община и Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата.

"Призовавам участниците в движението да са толерантни едни към други и да се съобразяват с другите участници в движението" – каза Елен Герджиков.

Общо 200 места ще бъдат обособени в града за паркиране на електрически тротинетки, велосипеди и двуколесни.

Тротинетките са на компанията Lime, която съветва потребителите винаги да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране.

споделисподели

Актуално

Столичната община подаде проекта за закупуване на 52 нови електробусаСтоличната община подаде апликационната форма по проекта за закупуване на 52 нови...
Известни са класираните на първите места в конкурса „Зелени решения за София“Известни са обектите, класирани на първите три места в категориите "Най-добре...
Продължава миенето на зони от улици в квартали на пет столични районаMиене на зони от основни улици и булеварди в кварталите ще започне от 12 август....
Над 1 000 обновени междублокови пространства по Програма „Зелена София“Общо 948 междублокови пространства и градинки в кварталите са изпълнени по...
вижте всички новини