"Борбата с климатичните промени и горещините, на които станахме свидетели през лятото, изисква допълнителни мерки към съществуващи пространства в града. Обновихме и озеленихме с естествена зеленина амфитеатъра в парк "Възраждане“ с цел оформяне на зелен кът, който да бъде за отдих през горещините и за провеждане на събития на открито." Това каза при откриването на пространството на амфитеатъра кметът на София Йорданка Фандъкова.

При оформяне на зеления кът са засадени растения за засенчване, поставена е поливна система. Очакваме засадените растения при амфитеатъра да направят естествена сянка, обясни Фандъкова. Парк "Възраждане“ е един изцяло нов парк, създаден през последните години от кмета Фандъкова на терен, който бе спасен за зелената система на града.

Столичната община изпълнява този проект в партньорство с още 7 български общини, Норвежкото сдружение на общините и водещ партньор Национален доверителен екофонд (НДЕФ). Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“ чрез Финансовия механизъм на ЕИП.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева посочи, че обновяването на това пространство е част от Плана за устойчива енергия и климат на Столична община и начин чрез природно базирани решения да преодоляваме топлинните острови в градска среда.

"Увеличаването на естествената зеленина е една от най-важните мерки, когато говорим за борба с климатичните промени" – каза кметът Фандъкова. Тя съобщи, че продължава програма за засаждане на дървета и този сезон се очаква над 2 100 дървета да бъдат засадени в градска среда – по улиците, площадите и парковете. В училищата и детските градини над 600 нови дървета ще бъдат засадени, а общо за годината, заедно с пролетния сезон, ще бъдат засадени над 4 100 дървета.

"Следващата седмица започва залесяването на Новата гора на София, с което създаваме зелен пояс около града. – Кметът заяви, че тази година ще започне залесяването на ново пространство в кв. “Бусманци“. – Целта е да се направи пояс около града, който ще подобрява качеството на въздуха" – каза също кметът Фандъкова.

 

 

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини