За зелените площи в София полагаме сериозни грижи за поддръжка и развитие. София е зелена и цветна. Една от направените цветни фигури е в зелената ивица на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, при която са съчетани едногодишни и многогодишни цветя. Продължаваме обогатяването и създаването на нови цветни решения и фигури в града през тази година. Това каза заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева при проверка на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“.
Кметът Фандъкова е поставила като приоритет озеленяването и развитието на зелената система в София. По нейна идея започна създаването на цветни фигури в зелените пространства в паркове и покрай градски булеварди като герба на София, пространството на парка на НДК, кръговото кръстовище на телевизионната кула и др. Тази година ще създадем нови цветни решения в зелени пространства на града. Цветните решения са част от облагородяването на градската среда, посочи също Билева.
Цветните площи по бул."Евлоги и Христо Георгиеви“ са изпълнени като комбинация от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти. За поддържането им в добър естетически вид и етажност, е необходимо да се извършват прекопаване и кантиране на площите, торене, плевене и подрязване на цветята и храстите, които се извършват регулярно през сезона.
Предвижда се оформянето на цветни площи през предстоящия есенен сезон на "Ботевградско шосе“, градини на площад "Възраждане“, парк "Петър и Павел“, градина "Черни връх“, ивицата на бул. "Царица Йоанна“ при тунела в район Люлин, ул. "Московска“ между ул. "11 август“ и ул.“Дунав“.
Зацветяването се извършва през два сезона - есенно зацветяване, чийто ефект се проявява през пролетния сезон и лятно зацветяване.
Билева посочи, че над 50% от територията на София е зелена. Зелените пространства са много важни, защото климатичните изменения вече са факт и те допринасят да няма затопляне в градската среда.
Заместник-кметът по екология уточни, че още през 2019 г. е направено заснемане на градския топлинен остров заедно със Софийския университет. Идентифицирани са определени места и са създадени 9 пилотни проекта, чрез които да се намали ефектът на топлинния градски остров. По примера на Виена въведохме иновативните торби за напояване на дърветата, които засаждаме в града, информира Билева. Създаваме зелени облагородени пространства и зелени хъбове, които да намалят ефекта от климатичните промени, коментира също Билева.

 

споделисподели

Актуално

Фандъкова: Въвеждаме автоматизирана система за сметосъбиране в СофияРайон Младост е петият от столичните райони, в които подменяме старите контейнери...
9 броя стари тополи с установени сухи клони и гнилостни процеси на бул. „Васил Левски“ ще бъдат подменениСлед извършено обследване на състоянието на дървесните насаждения на бул. "Васил...
Кметът Фандъкова проведе среща с кмета на Сараево Бениамина КаричСофия е пример за използването на най-екологичния и бърз транспорт метрото и...
Започва миене на улици, обособени в карета, в район „Триадица“От днес до 14 август ще се мият поетапно улици в "Триадица“ под формата на...
вижте всички новини