За зелените площи в София полагаме сериозни грижи за поддръжка и развитие. София е зелена и цветна. Една от направените цветни фигури е в зелената ивица на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, при която са съчетани едногодишни и многогодишни цветя. Продължаваме обогатяването и създаването на нови цветни решения и фигури в града през тази година. Това каза заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева при проверка на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“.
Кметът Фандъкова е поставила като приоритет озеленяването и развитието на зелената система в София. По нейна идея започна създаването на цветни фигури в зелените пространства в паркове и покрай градски булеварди като герба на София, пространството на парка на НДК, кръговото кръстовище на телевизионната кула и др. Тази година ще създадем нови цветни решения в зелени пространства на града. Цветните решения са част от облагородяването на градската среда, посочи също Билева.
Цветните площи по бул."Евлоги и Христо Георгиеви“ са изпълнени като комбинация от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти. За поддържането им в добър естетически вид и етажност, е необходимо да се извършват прекопаване и кантиране на площите, торене, плевене и подрязване на цветята и храстите, които се извършват регулярно през сезона.
Предвижда се оформянето на цветни площи през предстоящия есенен сезон на "Ботевградско шосе“, градини на площад "Възраждане“, парк "Петър и Павел“, градина "Черни връх“, ивицата на бул. "Царица Йоанна“ при тунела в район Люлин, ул. "Московска“ между ул. "11 август“ и ул.“Дунав“.
Зацветяването се извършва през два сезона - есенно зацветяване, чийто ефект се проявява през пролетния сезон и лятно зацветяване.
Билева посочи, че над 50% от територията на София е зелена. Зелените пространства са много важни, защото климатичните изменения вече са факт и те допринасят да няма затопляне в градската среда.
Заместник-кметът по екология уточни, че още през 2019 г. е направено заснемане на градския топлинен остров заедно със Софийския университет. Идентифицирани са определени места и са създадени 9 пилотни проекта, чрез които да се намали ефектът на топлинния градски остров. По примера на Виена въведохме иновативните торби за напояване на дърветата, които засаждаме в града, информира Билева. Създаваме зелени облагородени пространства и зелени хъбове, които да намалят ефекта от климатичните промени, коментира също Билева.

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини