Представителите на големи работодателски организации, членове на бизнессъвета към кмета на Столична община подкрепиха искането на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъдат въведени стандарти за въглищата и брикетите с високо съдържание на сяра и да не бъдат продавани за битово отопление. "Въглищата с високо съдържание на сяра замърсяват най-много и имат ниска енергийна калоричност, тоест, топлят по-малко“ – поясни кметът на София. Стандартът за въглищата беше разработен от МОСВ по предложение на Столична община и в момента се разглежда от депутатите в Народното събрание. Представителите на бизнеса заявиха подкрепа и за предложението на Столична община за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили.

"В синхрон с действията на Столична община политиката на "Сименс“ е да насърчава служителите си да използват градския транспорт и велосипеди за пътуванията си в града, като създаваме и нужните условия за това“ – заяви Боряна Манолова, директор на "Сименс“. Бизнесът заяви подкрепа за разширяване на пешеходните зони в централна градска част и предложи изграждане на буферни паркинги с публично-частно партньорство.

Представителите на големия бизнес в България подкрепят мерките за подобряване на качеството на въздуха, които реализират кметът Фандъкова и нейният екип. КРИБ и Столична община ще организират кръгла маса, на която да бъдат обсъдени политиките за подобряване на качеството на въздуха, за които трябва да се търси подкрепата както на други институции, така и на бизнеса и гражданите.

Зам.-кметът Дончо Барбалов направи презентация за бюджета на Столична община за 2019 г.

"Важно е да продължи устойчивото развитие на града – каза Фандъкова. – Последователно в последните години залагаме едни и същи приоритети, защото това е начинът да постигнем съществена промяна и развитие на града. На първо място това са екологията и чистотата" – каза също кметът Фандъкова.

Бизнесът изрази подкрепата си за работата по водещи приоритети на Столична община. "Работодателите и общината работят в една посока и са много добри партньори" – каза изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов.

От страна на бизнеса в срещата участваха и Николай Вълканов ("Минстрой холдинг“), Христо Илиев ("Ей Джи Кепитал“), Георги Ранделов ("Майкрософт България“), Стоян Ставрев ("Българска консултанска компания“), Пламен Дилков ("Конфиндустрия България“), Стоян Сталев ("Геотехмин“).

На срещата присъстваха и Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Ирина Йорданова – общински съветник и председател на ОГФМСП, директорът на Общинската агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов и управителят на Общинския гаранционен фонд Николай Ценков.

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини