Скоро ще имате възможност да гласувате за свой любим проект

Приключи първата фаза на Програмата на Столична община СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО – подаването на проектните предложения от страна на гражданите. Бяха получени общо 37 граждански идеи, посветени на зелени теми.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Тази година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.

Подадените проекти от гражданите са в сфери като устойчивото управление на отпадъците, увеличаването и облагородяването на зелените площи и парковете, екологично образование, по-чист въздух. Благодарение на активността им и отделеното от гражданите време, София ще може да направи още стъпки към устойчивото си развитие.

Предстои в рамките на 1 седмица всички предложения да бъдат разгледани от експерти на Столична община, като целта на тази фаза е единствено да се прецени кои проекти е възможно да бъдат реализирани в рамките на настоящата 2022 година и в определения бюджет.

На 8 февруари всички получени предложения ще бъдат публикувани на страницата на Столична община, за да се даде старт на финалния етап на подбор – публичното гласуване. Гражданите ще имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация. За всяка идея, която е определена като неизпълнима в рамките на 2022 г. и не е достигнала до етапа на гласуване, ще бъдат посочени конкретни мотиви.

Бюджетът на Програмата от 1 млн. лв. за 2022 г. може да бъде разпределен между няколко средни и по-малки проекти или да бъде реализиран чрез един по-мащабен проект с максимална стойност от 1 млн. лв.

Допълнителна информация за предстоящите етапи можете да намерите тук: https://www.sofia.bg/en/sofia-izbira-zelenoto

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини