От началото на седмицата до днес са извършени над 180 проверки на обекти, потенциални замърсители на атмосферния въздух, съобщиха от Столичния инспекторат. Целта е да се ограничат източниците на замърсяване на въздуха .

 Направени са 43 проверки в автосервизи, пунктове за смяна на масла, цехове за мебели и други, както и в частни имоти за начина на отопление и недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Единични са случаите, при които са констатирани нарушения и е наложена санкция. Също така е извършен и последващ контрол на 5 обекта с установени предишни нарушения, като отопление с отработени масла или остатъчни материали от мебелните плоскости.  Констатирано е, че след наложените санкции за отопление обектите са преминали на дърва или пелети.

Проверени са и 144 строителни обекти за замърсяване от строителство на публично-общински площи. За установени нередности са съставени 18 акта, от които 8 са  на технически ръководители на обекти и 10 на юридически лица.  Също така  на още 16 строителни фирми са  изпратени покани за съставяне на актове .

Проверките са извършвани в районите "Студентски“, "Витоша“, "Слатина“, "Красна поляна“, "Триадица“ , "Лозенец“, "Овча купел“ и др.

В днешния ден в район "Кремиковци“ при установено замърсяване на пътното платно на бул. "Ботевградско шосе“ при ул. 46 на кв. Враждебна  от камиони с непочистена ходова част са  наложени санкции на водачи. Проверките са извършени съвместно с екип на 5 РУ- СДВР.  От страна на нарушителите са предприети мерки за почистване и измиване на замърсените участъци, предизвикани от калните гуми.

споделисподели

Актуално

Столична община разположи мобилната автоматична измервателна станция за контрол на качеството на въздуха в центъра на градаМобилна автоматична измервателна станция (МАИС) на Столична община за контрол по...
СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО очаква вашите проекти до края на януари
Столичният инспекторат извършва засилени проверки за замърсяване и нерегламентирано горенеЕкипи на Столичния инспекторат извършват засилени проверки за замърсяване....
Не изхвърляйте коледните естествени елхи в общия отпадък!Елхите, които са били част от коледната ни украса и са естествени, могат да...
вижте всички новини