Столична община започва кампания за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми

"От днес, 5 ноември, до 20 ноември гражданите имат възможност да предадат излезли от употреба гуми на определени места в десет столични административни района." Това съобщи заместник-кметът на София по екология Десислава Билева.

В сезона за смяна на автомобилните гуми, от летни към зимни, Столична община напомня на гражданите, че имат възможност да изхвърлят излезлите от употреба стари гуми на определени места напълно безплатно.

Кампанията се организира за четвърта поредна година по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова с цел недопускане на замърсяване на околната среда.

"По данни на Столичен инспекторат от началото на годината до момента са предадени над 329 тона гуми, а за 2020 г. предадените автомобилни гуми са 100 тона." Това каза Таня Асенова, началник-отдел в Столичен инспекторат. Напомняме на всички, които имат ненужни автомобилни гуми, от които искат да се освободят, да ги занесат и предадат на определените места.

Екипите на Столичен инспекторат, които извършват контрол, са проверили над 220 автосервиза от началото на годината. Съставени са пет акта за нерегламентирано изоставяне на гуми.

Излезли от употреба автомобилни гуми се събират в районите "Люлин", "Връбница", "Младост", "Кремиковци", "Банкя", "Слатина", "Овча купел", "Красна поляна", "Искър" и "Нови Искър". Точните адреси могат да бъдат намерени на страницата на Столичен инспекторат.

"За нерегламентирано изхвърляне на отпадъци като цяло на неразрешени места са съставени над 60 акта през годината" – заяви също Таня Асенова. Глобите за юридически лица са от 1400 до 4000 лева. За физическите лица, които изхвърлят отпадъци на неразрешени места, глобата е акт от 300 до 1000 лева. За нерегламентирано горене на отпадъци санкцията е от 300 до 1000 лева.

КЪДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ СТАРИТЕ СИ ГУМИ

В периода от 05.11 – 20.11.2021 г. гражданите могат да предадат излезли от употреба гуми по един от следните начини:

► В автосервизите, където се извършва смяната на гуми;

Съгласно изискванията на чл. 49 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община "Лицата, извършващи продажба и/или смяна на гуми, в т.ч. мобилните сервизи за гуми, са длъжни“:

  1. да осигурят възможност за приемане на гумите от крайните потребители в местата на продажба и смяна на гумите;
  2. да поставят на видно място в търговските обекти табели, които съдържат информация за възможностите и начина за обратно приемане на използвани гуми в търговския обект.
  3. За предаването на ИУГ крайните потребители не дължат заплащане.

Търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на гуми) сключват договор с организация по оползотворяване на ИУГ или с лица, които пускат на пазара гуми, за предаване на събраните в обектите количества.
 

► На един от адресите с часове за предаване:

1. Район "Люлин“

2. Район "Връбница“

3. Район "Младост“

4. Район "Кремиковци“

5. Район "Банкя“

6. Район "Слатина“

7. Район "Овча купел"

8. Район "Красна поляна“

9. Район "Искър“

10. Район "Нови Искър“

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини