До края на седмицата ще бъдат благоустроени пет места, определени като "кални точки“ в район Надежда.

Заместник-кметът на Столична община в направление “Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева и инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда“ провериха работата по облагородяване на част от т.нар. "кални точки“ на територията на района.

Пространствата са общо 5 и са включени в програма "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015-2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици". Местата са:

 ∙ жк "Надежда“ 2, бл. 270 А

 ∙ бул "Рожен“, срещу Хюндай Хеви индъстрис

 ∙ ул. "Княз Иван Кулин“, зад обществен пазар

 ∙ ул. "Кръстьо Кръстев“, до бл. 332

∙ жк "Толстой“, бл. 3, бл. 2 и бл. 5

Столична община финансира проектите в зависимост от готовността на районните администрации. Първите три, подготвили проекти, са районите "Надежда“ , "Красна поляна“ и "Овча купел“.

Общо 76 открити пространства са определени като източници на фини прахови частици в районите на София. Подадените към момента терени са с обща площ 64 140 кв. м, а дейностите предвиждат затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане по подходящ начин, а където е необходимо, насипване с чакъл.

Облагородяването на "калните точки“ в София е сред трите приоритетни мерки, включени в новата Програма срещу атмосферното замърсяване, която стартира по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Те се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване. Според изнесените данни основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата - 25% - идва от праха по улиците.

 

споделисподели

Актуално

Последен уикенд от есенния залесителен сезон в Новата гора на София
Продължават провреките за непочистена ходова част и нерегламентирано изгаряне на отпадъци
4 дни до крайния срок за за подаване на декларации от фирмите за такса смет през 2021 г.
Общо 5900 фирми досега избраха да плащат според количеството отпадъци
вижте всички новини