Общо 5875 заявления за намерения са подадени по време на първия етап на кампанията на Столична община за безплатна подмяна на стари печки от домакинства.

Гражданите подаваха заявления в периода от 13 март 2019 г. до 13 юни 2019 г. в районите администрации на Столичната община.

Първият етап от кампанията цели да събере информация за намеренията и желанията на домакинствата да подменят стария си начин на отопление.

Най-голям интерес е проявен от районите, които нямат достъп до централно отопление на ТЕЦ. Най-много заявления са подали в район "Кремиковци" – 1 083 бр. Следва район "Нови Искър" – 886 бр., район "Панчарево" – 735 бр., район "Красна поляна" – 685 бр. и район "Витоша" – 661 бр. В район "Красна поляна“ са подадени 685 заявления, което е около 11,6% от общия брой заявления.

Повече от половината, заявили желание за смяна на стария си начин на отопление, са предпочели да преминат на пелети, ¼ са поискали електричество (климатик), около 500 домакинства са заявили желание за отопление на газ, останалите са пожелали да се свържат към топлофикационната мрежа.

През есента ще започне вторият етап от кампанията с подаване на заявления и разясняване на реда и процедурите, по които гражданите ще могат да заменят отоплителните си устройства.

Съгласно изискванията на Оперативната програма "Околна среда“ 2014 – 2020 г. преди да започне подмяната на отоплителните уреди общините трябва да направят поредица от проучвания и да разработят механизми за изпълнение. 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини