"Създаваме споделено зелено и охладено пространство, климатичен хъб, в амфитеатъра на парк "Възраждане“. Дейностите ще реализираме по иновативен проект, насочен към адаптирането на градската среда към климатичните промени и екстремните жеги, на които сме свидетели." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при започване на проекта. Присъстваха заместник-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район "Възраждане" Савина Савова, Ирена Пенчева, директор на Националния доверителен екофонд, водещ партньор по проекта.

Проектът е: "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, а партньори са още 7 български общини.

Столичната община е първата, която открива работа по дейностите на проекта.

Предвижда се да бъде направена естествена сянка чрез допълнително озеленяване посредством поддържане на катерлива и богата растителност, устойчива на топлина и суша, ще се изградят и системи за оросяване и алпинеум с подходяща климатично устойчива растителност и др. Хората ще имат възможност да използват мястото както за отдих в летните месеци, така и за провеждане на културни събития на открито.

Очаква се през есента проектът да е завършен и следващото лято да се види ефектът от озеленяването. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“ чрез Финансовия механизъм на ЕИП (2014 – 2021).

Кметът Фандъкова посочи, че се гордее с парк "Възраждане“, който е създаден преди няколко години благодарение на това, че "успяхме да извоюваме и защитим терените, които бяха приготвени да бъдат откраднати. Създадохме изцяло нов парк на 100 дка и развихме с аквапарк" – каза столичният кмет. Сега това е предпочитано място за почивка и развлечение за столичани със спортни и детски площадки, с аквапарка, който само за юли има 12 хиляди посетители.

Кметът Фандъкова съобщи, че продължава работата по нови паркове. Очаква се есента да започне изграждането на нов парк в "Младост 3". Защитена с подробен устройствен план е по-голямата част – близо 100 дка – от терена за парк "Кукуряк“, който също ще бъде нов парк в район "Овча купел“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова


     

споделисподели

Актуално

Фандъкова: Въвеждаме автоматизирана система за сметосъбиране в СофияРайон Младост е петият от столичните райони, в които подменяме старите контейнери...
Създаваме нови цветни решения и фигури в зелени пространства на София, каза зам.-кметът Десислава БилеваЗа зелените площи в София полагаме сериозни грижи за поддръжка и развитие. София е...
9 броя стари тополи с установени сухи клони и гнилостни процеси на бул. „Васил Левски“ ще бъдат подменениСлед извършено обследване на състоянието на дървесните насаждения на бул. "Васил...
Кметът Фандъкова проведе среща с кмета на Сараево Бениамина КаричСофия е пример за използването на най-екологичния и бърз транспорт метрото и...
вижте всички новини