Фандъкова: Започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори - "Гора в квартала“
 
 

 

"Като част от усилията ни да работим заедно за по-чист и зелен град започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори на територията на София. Първият пилотен проект по програмата "Гора в квартала“ стартираме заедно с кмета на район "Подуяне“ през тази година на определени подходящи локации." Това каза днес кметът Йорданка Фандъкова в рамките на форум "Заедно за по-малко СО2 емисии“, организиран от Столична община и Германо-Българската индустриално-търговска камара, който се проведе в Тех парк София.

Това е програма за засаждане на малки квартални гори в различните квартали на града. Кметът Фандъкова покани представителите на бизнеса да се включат в инициативата за засаждане и залесяване. "Вярвам, че за успеха на екологичните проекти е изключително важна работата с научната общност и затова вече няколко години ние работим с Лесотехническия университет, който определя както локациите, които най-много се нуждаят от зеленина, така и видовете дървета, които са най-подходящи", посочи също Фандъкова.

Всяка година Столична община засажда около 4000 нови дървета в града – покрай улици, в паркове и междублокови пространства. Преди няколко години започнахме специална програма за залесяване на дворовете на училища и детски градини и тя се превърна в една от успешните и любими кампании на много деца и ученици, които освен в засаждането участват и в грижата за дърветата след това.

Друга инициатива на общината за залесяване е започналата през 2017 г. кампания за залесяване на зелен пояс от нова гора около София. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме заедно с хиляди доброволци, вече са млада гора на 225 дка.  Миналата година започна и втората нова гора в землището на Негован. Там ще залесим 86 хил. фиданки дъб, посочи също столичният кмет Фандъкова.

"За развитието на София като зелен град реализирахме мащабни проекти по обновяване на всички основни паркове в града, залесяване и обновяване на междублокови пространства", каза също Йорданка Фандъкова. По думите й преди 15 години започнахме програмата за обновяване и възстановяване на големите паркове и градски градини, които бяха оставени занемарени. Днес парковете на София са любимо място на хиляди софиянци.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

споделисподели

Актуално

Започна инициативата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“
Звезди от „София филм фест“ засаждат дървета в столични паркове
Кметът Йорданка Фандъкова се включи в засаждането на дървета в двора на НСА
Започват обработките на водоемите срещу ларви на комари
вижте всички новини