Предприехме всички мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух съгласно механизма, одобрен от Столичния общински съвет. Имахме прогноза с превишения на нормите на ФПЧ, но не се налага въвеждане на мярката "Зелен билет". Следим непрекъснато данните за качеството на атмосферния въздух и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Екипи на Столичен инспекторат проверяват потенциални източници на замърсяване на въздуха. Това каза заместник-кметът на София по екология Десислава Билева при проверка на автомобилен сервиз на Околовръстен път.

Призоваваме гражданите да не се отопляват на дърва и въглища и да ползват градски транспорт, а буферните паркинги към станциите на метрото днес са безплатни.

Днес се извършват проверки на обекти потенциални източници на замърсяване на въздуха се извършват в девет района на София. Билева посочи, че от октомври до 15 декември Столичният инспекторат е извършил над 1200 проверки на строителни обекти и над 600 проверки на потенциалните източници на замърсяване - такива от бита, от промишлени и транспортни замърсители. Има съставени над 117 акта по строителните обекти и над 20 за други източници на замърсяване.

Татяна Асенова, началник сектор в Столичен инспекторат, каза, че ежедневно се правят проверки през отоплителния сезон на обекти, които могат по някакъв начин да замърсят въздуха. Следи се да не се горят опасни отпадъци като обработени моторни масла, заяви също Таня Асенова.

Проверяват се автосервизи, дърводелски работилници, цехове за производство на мебели и други производствени предприятия. Автосервизите трябва да приемат безплатно излезлите от употреба гуми на гражданите, отпадъците трябва да са класифицирани, да има обособени места за изхвърляне на стари гуми.

Няма да се стигне до натрупване на високи стойности на ФПЧ, времето ще се оправи, каза проф. д-р Христомир Бранзор, директор на НИМХ. По думите му още утре, събота, динамиката във височина в атмосферата се повишава и статистическият модел показва вече стойностите са по-ниски. Замърсяването се дължи на инверсията през нощта, а през деня започва вентилация на въздуха и мъглата се вдига. Природните дадености, средата, в която се разпространява атмосферата и източниците на замърсяване определят чистотата на въздуха.

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини