"През миналата година в инсталацията „Хан Богров“ бяха преработени над 20 000 тона хранителни и зелени отпадъци, от които произведохме над 13 800 т. висококачествен компост и над 1000 куб. м енергия. Вярвам, че когато повече хора видят тези модерни екологични съоръжения, ще се убедят в смисъла от разделното събиране на отпадъци и ще се включат в него." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи награди в първия конкурс на Столична община „Екоетикет за устойчиви сгради в София 2022" в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-кмета по екология Десислава Билева, главния архитект на София Здравко Здравков.

Церемонията се проведе на територията на инсталацията за преработка на зелени и хранителни отпадъци в „Хан Богров“. Това е уникална за България инсталация, която превръща зелените отпадъци и храни в компост и биогаз. Тя е пример за екологичен и модерен начин на оползотворяване на отпадъците.

"Една от целите на кампанията ЕКОЕТИКЕТ, която зам.-кметът Деси Билева създаде, е да насърчаваме и увеличаваме рециклирането на отпадъци. За мен лично това е една от стратегическите цели, които стоят пред София в следващите години" – заяви също кметът Фандъкова. По думите на столичния кмет това не е лесна задача, защото освен с работещи системи е свързана и с промяна на нагласите на всички нас като граждани.

"Усилията за рециклиране, пестене на енергия, озеленяване, използване на възобновяеми източници и пестене на вода са усилия за по-подредена и чиста София и това е най-важната част от наследството, което оставяме" – посочи също кметът Фандъкова.

Инициативата „ЕКОЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ“ цели да насърчи собствениците на сградите да въвеждат иновации и да организират ефективното използване на ресурсите в тях.

Награди получиха: в категория "Университети" – на първо място е Химикотехнологичния и металургичен университет. Отличието получи проф. Д-р Сеня Терзиева-Желязкова,  ректор на ХТМУ. На второ място е Нов български университет, а грамота получи Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". В категория "Големи търговски хранителни вериги" бяха отличени „Кауфланд“, „Фантастико“, „Лидъл“.

 

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини