От 23 октомври, неделя, Столичната община започва есенното залесяване на ⸙  "Новата Гора на София" 2 на територия от 137 дка в землището на село Негован. Това е залесителна кампания на Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.

⸙  Новата гора край Неговане втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони с цел създаване на зелен пояс.

Залесяването е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града, затова засаждаме дървета и в градските паркове, в кварталите, покрай улици и булеварди в София.

През пролетта бяха залесени 24 дка, а тази есен ще бъдат засадени 15 000 фиданки –дъбови дървета от вид "цер". ⸙ 

Желаещите да се включат в дейностите по залесяване имат възможност да го направят както през седмицата, така и през уикендите до 20 ноември, включително:

 

⸙ ⸙ ⸙ ⸙ На място са осигурени фиданки, както и лопати и ръкавици.

Вярваме, че добрият пример е заразен, и благодарим на всички доброволци, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в инициативата, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.

За придвижване на гражданите до Негован е създадена възможност и с градски транспорт. Столичната община разкрива допълнителна временна спирка по маршрута на автобус № 20 до „Новата гора на София“ 2 - Негован, която ще обслужва пътници през периода на кампанията.

Дейностите се организират със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, както и с помощта на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“, „Зелена система“ и Столичен инспекторат и район „Нови Искър“.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци, граждани на София, засадихме над 100 000 акации на 206 дка.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини