От 23 октомври, неделя, Столичната община започва есенното залесяване на ⸙  "Новата Гора на София" 2 на територия от 137 дка в землището на село Негован. Това е залесителна кампания на Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.

⸙  Новата гора край Неговане втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони с цел създаване на зелен пояс.

Залесяването е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града, затова засаждаме дървета и в градските паркове, в кварталите, покрай улици и булеварди в София.

През пролетта бяха залесени 24 дка, а тази есен ще бъдат засадени 15 000 фиданки –дъбови дървета от вид "цер". ⸙ 

Желаещите да се включат в дейностите по залесяване имат възможност да го направят както през седмицата, така и през уикендите до 20 ноември, включително:

 

⸙ ⸙ ⸙ ⸙ На място са осигурени фиданки, както и лопати и ръкавици.

Вярваме, че добрият пример е заразен, и благодарим на всички доброволци, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в инициативата, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.

За придвижване на гражданите до Негован е създадена възможност и с градски транспорт. Столичната община разкрива допълнителна временна спирка по маршрута на автобус № 20 до „Новата гора на София“ 2 - Негован, която ще обслужва пътници през периода на кампанията.

Дейностите се организират със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, както и с помощта на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“, „Зелена система“ и Столичен инспекторат и район „Нови Искър“.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци, граждани на София, засадихме над 100 000 акации на 206 дка.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

споделисподели

Актуално

Форум „Инвестиции в устойчива енергия"
Проведе се общински „Екопавилион“   По случай предстоящата Европейска седмица за намаляване на отпадъци Столична...
Монтирани са над 5760 нови екологични уреда за отопление     Монтирани са над 5760 нови уреда за отопление по програмата за подмяна на...
8 500 фиданки са засадени през първите 3 уикенда от инициативата „Новата гора на София“ – 2   "8 500 фиданки са засадени през първите 3 уикенда от инициативата „Новата гора на...
вижте всички новини