Днес започна засаждането на дръвчета от инициатива на Столична община за залесяване край столицата  – "Новата гора на София“ 2 в село Негован.

Около 4000 фиданки от дъб засадиха доброволците, които се включиха в първия ден от залесителния сезон на "Новата гора на София“ 2 край село Негован.

Над 300 души с инструменти, ръкавици и много ентусиазъм участваха в инициативата на Столична община, която се реализира след залесяването на 225 дка край "Суходол“.

"Новата гора на София" край село Негован ще е разположена на площ от 137 дка и ще бъде от дъбови дървета, съгласно одобрения залесителен план.

"Всичко, което правим, оставя следа и днес заедно със засаждането на дръвчетата показваме, че сме общество и мислим за нещата, които имат стойност" – каза Симо от "Бг Радио“ и общински съветник, който бе водещ на инициативата.

Заместник-кметът на София по екология Десислава Билева приветства участниците – "От името на кмета на София г-жа Фандъкова благодаря на всички, които днес сте заедно с нас, за да засадим Новата гора на София.“ Тя благодари на кмета на район "Нови Искър“ Даниела Райчева и на с. Негован – Валентин Павлов, които съдействаха за избора на общинския терен и посочи, че вече дърветата от първата гора край "Суходол“, които бяха засадени през 2018 г., са по-високи и от нас.

"Казват, че човек през живота си трябва да засади поне едно дърво, а след години да се види резултатът от тази екологична инициатива. Заедно ще засадим тук 86 000 дъба за въздуха и зеленината на София“ – посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското предприятие "Управление на общински земи и гори“ към Столична община. За организацията на място съдействаха общинските дирекции "Аварийна помощ и превенция“, както и "Зелена система“ и Столичен инспекторат, които също се включиха в засаждането.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании. Желаещите да се включат имат възможност да го направят на: 10, 16, 17, 30 април и 1, 7 и 8 май.

До “Новата гора на София” 2 може да се стигне със:

✔️автомобил

✔️градски транспорт: разкрита e временна спирка по маршрута на автобус № 20.

Всеки доброволец е добре дошъл! Повече за проекта може да намерите тук: bit.ly/3v2YzW5 и във Facebook: bit.ly/3LSMWbg

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

споделисподели

Актуално

Столична община постави 5 еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в паркове
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ – бул. Каблешков с новозасадена зелена площ!Край разширения участък на бул. Т. Каблешков се появи нов ландшафтен проект,...
През деня мият вътрешноквартални улици в различни райони на градаПродължава миенето на улици и булеварди в София. През деня се мият...
Първият залесителен сезон на „Новата гора на София“ 2 – Негован приключи В четирите уикенда на кампанията на Столична община се включиха 1230 доброволци,...
вижте всички новини