Тя ще бъде реализирана с ръководството на Природен парк "Витоша“


Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша с 3 годишна програма, която ще реализираме с ръководството на природен парк "Витоша“. През последните години една от най-важните ни задачи е да работим за подобряване на достъпа до планината. То
ва каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на подписването на програма "Един ден на Витоша“ между фондация "София европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша“.
В програмата се планира за тази година да бъдат възстановени заслон "Комините“ и да бъде изграден заслон "Боянски водопад“. Ще бъдат възстановени туристическите алеи Златни мостове – хижа Кумата, Златни мостове – хижа Момина скала;
както и 11 чешми в Дендрариума и туристически център "Златни мостове“. Ще бъдат обновени 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – Комините и др. Организират се обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа "Буерица“, която реновирахме през 2018-2019 г. Първото обучение на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.
Заедно с Природен парк "Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА, каза също Фандъкова.
Днес се подписа споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията "София – европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината, каза Фандъкова.
За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на автобусите до планината.
✅ Автобус №63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервалите през уикенда.
✅ Автобус №66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.
✅ Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура.
На пресконференцията присъстваха председателят на СОС Елен Герджиков, Анатоли Илиев – зам.-председател на фондацията, д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк "Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, доц. д-р Румен Драганов – вр.и.д.  изпълнителен секретар на БТС, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива "Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата.

През юни на Витоша ще се проведат няколко събития:
Детско планинско колоездене HOME MOUNTAIN BIKE CUP – Витоша, Драгалевци
Обиколка на Витоша 100 км – супермаратон и колоездене по трасе около Витоша Планинско колоездене категория ХСО – в Княжевска гора и Долна станция на лифта
Екстремно бягане по морените в м. Златни мостове
Изкачване по маршрут х. Алеко - вр. Камен дел- Черни връх - Алеко
Еньовден 24 юни – поход от кв. Княжево до х. Момина скала и  богата фолклорна програма.

 

  

споделисподели

Актуално

В „Лозенец“ и „Триадица“ се организира мобилен събирателен пункт за изхвърляне на стари лекарства и препарати
Столичната община подготвя пилотен проект за разделно събиране и рециклиране на хранителни и кухненски отпадъци и излезли от употреба автомобилни гуми
Продължават дейностите по миене на улици и булеварди
Столичният инспекторат е проверил 187 строителни обекта за замърсявания през август
вижте всички новини