"Приключва поредният етап от реконструкцията на Северен парк. Над 95 процента от дейностите вече са изпълнени." Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на  обекта. Строителството включва изграждане на поливна система,  осветление и канализация, две нови детски площадки, спортна площадка и голяма площадка за разходка на кучета. Един милион и половина лв. са средствата, отпуснати от Приватизационния фонд от продажбата на Общинска банка за етапа, който се изпълнява в момента.  

Кметът на район "Надежда“ вече е кандидатствал за финансиране за обновяване и на частта от парка, включваща възвишенията с прилежащите алеи и мостчета. "Запазваме цялата архитектура на зелената система, изграждат се цветни рингове, суха река и кътове за отдих" – посочи Димитър Димов и подчерта, че очаква цялостната реконструкция да приключи до края на следващата година.

С реконструкцията на парковите площи при централния вход преди две години и изпълнението на двата нови етапа  от тази година обновените паркови площи в Северния парк стават  140 декара. 

През тази година бе реализиран първият етап от парк "Въртопо“ в район "Младост“, продължава реконструкцията на "Княз-Борисовата градина" с изграждането на Розариума и полагането на нови настилки,   реконструиран бе входът на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев“ и в момента се работи по  настилките. Преди седмица приключи и реконструкцията на градината на последната спирка на трамвай № 5 в "Княжево“.

"В момента се изпълняват и строителни дейности в Западния парк" – припомни столичният кмет Фандъкова. Изгражда се ВиК системата, предстои да започне изграждането на осветлението, а през следващата година ще се изпълняват настилките. Кметът посочи, че има известно забавяне в строителните дейности и очаква изпълнителят да навакса през следващите месеци и да спази сроковете.

"През следващата година продължаваме нашата политика за разширяване и поддръжка на зелените системи  със  следващия етап на Северния парк, с новия  етап на  парка във "Възраждане“, с изграждане на нови алеи в "Княз-Борисовата градина",  парк "Дружба“ и реконструкцията на Западен парк" – подчерта Фандъкова.

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини