Планът за действие за Зелен град представлява програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. 

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти като по този начин се подобри качеството на околната среда в града.

За постигане на „зелените“ цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” са: планирани  да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност всградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради. В стратегическите цели за „отговорно използване на ресурсите” са планирани мерки за  намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са: увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на  въглеродния отпечатък на града.

Общите капиталови разходи в плана са мащабни и са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни оценени ползи като икономия на енергия в размер на 384 100  MWh/годишно. Изпълнението на мерките ще доведе и до намаляване на емисиите  на ФПЧ2,5 с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2/година.

Планът се разработва с техническата помощ на ЕБВР. Това стана възможно след присъединяването през 2018 година на Столична община към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) „Зелени градове“.

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини