До 31 март жителите на кварталите "Абдовица“, "Димитър Миленков“, "Филиповци“, "Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления  за подмяна на старите печки на дърва и въглища с  нови екологични  уреди.  Документи се приемат в районните кметства, където има служители, помагащи на желаещите при попълване и подаване на заявленията.  Това е първи етап  от изпълнението на проект по програма "LIFE" . По него  ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4 925 домакинства, като за 2020 г.  се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети. 

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други  квартали на територията на Столична община  по големия проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда", който  ще обхване още  15 000 домакинства . Ще  бъдат проведени  и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да  се обясни при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди и каква алтернативна форма на отопление могат да получат.

 Всички домакинства подали през 2019 г. предварителни заявления, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди ще са първите, потърсени и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района,  в който живеят. Подмяната на уредите ще се  извършва поетапно и  ще приключи до три години .

Подменените старите печки безвъзмездно  ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти свързани с чистотата на въздуха. 

За замяната на старите печки  на 20000 домакинства на територията на Столична община с уреди на пелети, газ или на ТЕЦ Столичната община защити 57 млн. лв.  по два европейски проекта – по програма "LIFE"  и по Оперативна програма "Околна среда“, с които в следващите 3 г. безплатно  ще се подменят старите отоплителни уреди. 

 

споделисподели

Актуално

Извършват се оборки на зелени площи и дезинфекция на обществени места
СъобщениеВъв връзка с обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно...
Продължава дезинфекцията на пешеходните подлези, контейнери за отпадъци и миенето на улици в София
От 5 март технически лица започват посещения на предварително заявилите желания за подмяна на старите печки
вижте всички новини