"Удължаваме линия № 123 от кв. „Слатина“ до Симеоновския лифт и пускаме по нея 3 нови електробуса от 17 януари. Това е третата електрическа линия, която пускаме, а през февруари пускаме още две" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Линия № 123 ще бъде удължена с още 6 спирки и ще стига до автостанция „Гео Милев“.

Пускането на удължената линия № 123 е една инициатива, която беше подкрепена от Общинския съвет по доклад на тогавашния зам.-кмет по транспорта господин Барбалов и общинските съветници Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ и Карлос Контрера, общински съветник от "Патриотичен фронт".

"След първите две електролинии, които пуснахме в края на 2018 г. по линии 9 и 306, пускаме трета електрическа линия 123, а до края на февруари – още две. Общо три нови електролинии ще бъдат пуснати в края на февруари – каза Фандъкова. – Нови електробуси ще се движат и по линии 84 и 184.

До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси по улиците на столицата ще са електрически." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. По думите на Фандъкова "В програмата ми за новия мандат ще заложим 10 нови електролинии. Автобусите, за които текат в момента процедури и има осигурено финансиране, до края на 2021 година ще се движат по улиците на София" – каза още Фандъкова. "Това е едно добро постижение за нашия град, който се развива по отношение на електробусния транспорт наравно с много други европейски градове" – каза също Фандъкова.

Електробусите са с нулеви емисии и са най-чистият за града градски транспорт. Техните първоначални разходи за закупуване са доста по-високи от газовите и дизеловите автобуси, но експлоатационните разходи и разходите за гориво са в пъти по-ниски.

Новият зам.-кмет на Столична община по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Кристиян Кръстев заяви, че по новата линия значително се подобрява интервалът на движение на автобусите. Като една от предстоящите задачи, по която работи той, е повишаване на пропускателната способност на кръстовищата на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България", както и на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоанна", които са силно натоварени.


Фотограф: Веселина Христова


 

 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини