Над 47 хиляди "зелени билети“ са закупени до 17 часа от касите на Центъра за градска мобилност, метрото и през мобилното приложение https://sofia.mpass.bg.

Билети са закупувани и от водачите на превозните средства.  "Зеленият билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столичната община. Мярката бе въведена във връзка с реализирани превишения на средноденонощните стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА "Околна среда“ над 200 мкг/куб. м.  

През днешния ден безплатно работиха и  буферните паркинги към линиите на метрото  на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Черни връх“, бул. “Ломско шосе“, бул. “Александър Малинов“ и на бул. “Драган Цанков“. Целта е повече хора да оставят автомобилите си и да се придвижват с градски транспорт.

През днешния ден продължиха и проверките на Столичния инспекторат за замърсяване и нерегламентирано горене. Проверени са 42 обекта и са съставени 10 акта за нарушения. От проверените18 сервиза в три от тях са констатирани нарушения, съставен е 1 акт на сервиз в "Слатина“ и са глобени управителите на два сервиза в районите "Надежда“ и "Красно село“.

Проверени са и 24 строителни обекти като в 8 от тях са установени нарушения, за което са съставени актове. Обектите са в районите "Изгрев“, "Триадица“, "Люлин“ и в "Студентски“. В цех за производство на мебели  е установено горене на плоскости и пластмаси и е наложена санкция.  

Продължава и миенето на улици и булеварди. Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София през днешния ден са мили пътните платна на бул. "Симеоновско шосе“ и бул. "Филип Аврамов“ , бул. "Ботевградско шосе“ , бул. "Асен Йорданов“, както и по малки улици в кварталите – ул. "д-р Иван Селимински“ и ул. "Витиня“ в район "Подуяне“,  ул. "Скопие“ в "Сердика“и  ул. "Възрожденска“ в "Надежда“. 

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини