Ще засадим 86 000 фиданки дъб

Започва залесяването на "Новата гора край София". Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован в район "Нови Искър“.


Новата гора – Негован е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс.

 

С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона тази пролет ще засадим 86 000 фиданки дъб, с което ще възстановим загубените в района крайречни гори.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании.

 

Дните, в които ще се извършва залесяване тази пролет:

 

9 и 10 април,
16 и 17 април,
30 април и 1 май,
7 и 8 май

 

Гората край Негован е част от инициативата "Новата гора на София“ по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските райони на града, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Целта е създаване на зелен пояс.

 

Новият терен е избран съвместно с кмета на район "Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева и кмета на с. Негован Валентин Павлов.

 

Инициативата "Новата гора на София“ стартира преди няколко години, 2018 г., със залесяване край "Суходол". В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци засадихме над 100 000 акации и липи на 225 дка.

 

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие "Управление на общински земи и гори“ към Столична община.

Ние вярваме, че добрият пример е заразен, затова благодарим на всички, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в засаждането на младите фиданки, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.

 

Допълнителна информация можете да намерите и тук https://www.facebook.com/novatagora

споделисподели

Актуално

Столична община постави 5 еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в паркове
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ – бул. Каблешков с новозасадена зелена площ!Край разширения участък на бул. Т. Каблешков се появи нов ландшафтен проект,...
През деня мият вътрешноквартални улици в различни райони на градаПродължава миенето на улици и булеварди в София. През деня се мият...
Първият залесителен сезон на „Новата гора на София“ 2 – Негован приключи В четирите уикенда на кампанията на Столична община се включиха 1230 доброволци,...
вижте всички новини