Ще засадим 86 000 фиданки дъб

Започва залесяването на "Новата гора край София". Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован в район "Нови Искър“.


Новата гора – Негован е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс.

 

С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона тази пролет ще засадим 86 000 фиданки дъб, с което ще възстановим загубените в района крайречни гори.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании.

 

Дните, в които ще се извършва залесяване тази пролет:

 

9 и 10 април,
16 и 17 април,
30 април и 1 май,
7 и 8 май

 

Гората край Негован е част от инициативата "Новата гора на София“ по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските райони на града, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Целта е създаване на зелен пояс.

 

Новият терен е избран съвместно с кмета на район "Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева и кмета на с. Негован Валентин Павлов.

 

Инициативата "Новата гора на София“ стартира преди няколко години, 2018 г., със залесяване край "Суходол". В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци засадихме над 100 000 акации и липи на 225 дка.

 

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие "Управление на общински земи и гори“ към Столична община.

Ние вярваме, че добрият пример е заразен, затова благодарим на всички, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в засаждането на младите фиданки, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.

 

Допълнителна информация можете да намерите и тук https://www.facebook.com/novatagora

споделисподели

Актуално

Изграждат се зелени споделени пространства в „Захарна фабрика“Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на зелени споделени...
Столична община продължава подмяната на още 10 000 стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отоплениеНа 24.10.2023 г. Столична община подаде своето проектно предложение за предоставяне на...
Зам.-кметът по екология Десислава Билева провери засаждането на нови дървета"През настоящия есенен сезон ще се реализират поредица от мероприятия по...
Обновен е паркът в село Железница, предстои изграждане на детска площадка"Парк "Железница“ е обновен с нови алеи, осветление, пейки и озеленяване....
вижте всички новини